Gå til startsiden

Jubileumslyset Byengelen

I 2016 er Bodø by 200 år. I den forbindelse ble Kirkens Bymisjon valgt til å bidra med ett av jubileumsproduktene, et lys.

Lyset kan kjøpes i lokalene til Englefabrikken og i nettbutikken og koster 270 kroner.

Nedenfor kan du lese historien om glassengelen, utgangspunktet til motivet du finner på jubileumslyset.

Historien om glassengelen

Den første engelen ble til som en del av en adventskalender på Bymisjonens møtested i 1998. Det var et knust melkeglass fra kafeen som ble til den første engelen. Det er noe veldig brutalt og veldig vakkert med glasskår – jeg tror det var denne dobbeltheten som først satte meg på ideen. Det gjenspeiler de menneskene vi jobber for og de livene de har levd.

Det tok noen år før engelen fant sin endelige form. Vi gjorde mange forsøk med størrelse, form og ikke minst lim, før vi fant en måte som fungerte.

De fineste englene vi har laget er de som er laget av gammelt kirkeglass. Det var kirketjeneren i Domkirka som en dag ringte til meg og hadde hørt at jeg laget engler av knust glass. Han hadde noe ødelagt katedralglass jeg kunne få. «Jeg vet hvem som har sparka inn vinduet. Det er en av dine gutter, så da passer det vel ekstra godt», sa han, og kom til Bymisjonen med det nydelige sotfarga glasset. Man kunne se restene av kitt og blyinnfatning som hang igjen. År med kirkehistorie gjorde disse englene helt spesielle. Det ble dessverre – og heldigvis – ikke så mange slike. Vinduene trengs der de er.

I dag bestiller vi håndlaget katedralglass gra Norsk Kunstglass, men tar gjerne imot hvis det skulle gå en rute fra en av kirkene våre.

For oss i Kirkens Bymisjon har disse små og litt brutale glassenglene blitt et viktig symbol som forener noe av den brokete virkeligheten vi jobber i. den symboliserer nærheten mellom det sønderbrutte og det hellige. Den nærheten tror vi på.

Glassengelen viser at det som blir ødelagt kan settes sammen igjen. Kanskje blir det ikke akkurat slik det har vært, men veldig vakkert likevel.
Skrevet av: Ingeborg Ovrevoll, tidligere daglig leder og prest i Kirkens Bymisjon

 

En liten engel som har gitt arbeid til mange mennesker med utfordringer innen rus og psykisk helse, og som faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet. I dag produseres glassengelen på Englefabrikken, Kirkens Bymisjons lavterskel arbeidstilbud for kvinner.

Når vi skulle lage vårt jubileumsprodukt var det naturlig å bruke glassengelen som utgangspunkt og inspirasjonskilde. Vi ønsket å fortelle denne historien om glassengelen som er en del av vår bys historie.

Jubileumsproduktet vårt har blitt til i samarbeid med Marte Henriksen født 1980 i Mosjøen og bor nå i Bodø. I tillegg til å lage bilder arbeider Marte som rådgiver på Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen. Det som ofte karakteriserer Marte sine bilder er at hun har en leken strek og at utrykkene viser kontraster mellom sarte utrykk og sterke utrykk på en dekorativ måte. Hun lager bilder i ulike materialer som tegning, maling, foto, fotocollage og broderi.  Ideen om dette motivet fikk hun i mars 2014, etter det første samarbeidet med englefabrikken. Grunnideen er å sammenstille elementer fra Bodø med bymisjonens engel. I bildene har hun brukt vår logoengel som er designet av MP-Design.

Bildene har vi brukt som dekorasjon på lys og gitt navnet Byengel.

 

Følg oss

 

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Tips en venn

Bodø 2016

Bodø by fyller 200 år 20. mai 2016. Det er planlagt et helt jubileumsår med masse arrangementer og prosjekter. 

Design og utvikling: CoreTrek AS | CMS: CorePublish